• Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова
  • +38(056) 713-57-56 /
Новини
20 Травня, 2021 Новини

Круглий стіл «Видатні особистості в галузі освоєння космосу в експозиціях музеїв України»

19 травня 2021 року в Національному центрі аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова пройшов Круглий стіл «Видатні особистості в галузі освоєння космосу в експозиціях музеїв України».

Історична довідка. Міжнародний День музеїв з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні Міжнародної ради музеїв (International Council of Museums, ICOM) було прийнято рішення про заснування цього культурного свята. З тих пір 18 травня музейні працівники різних країн відзначають своє професійне свято - Міжнародний день музеїв (International Museum Day).


2 вересня 2013 року до ініціативи Національного музею космонавтики ім.  С.П.Корольова і на його основі створена незалежна громадська організація - Асоціація музеїв космонавтики України. В Україні налічується близько 30-и аерокосмічних музеїв і виставок, серед них - музеї при аерокосмічних підприємствах, шкільні музеї, аерокосмічні виставки в краєзнавчих музеях. Кожен музей має свою унікальну історію, і пишається ексклюзивними експонатами, які зустрічаються в єдиному екземплярі. Незалежно від популярності будь-який музей має певну цінність. Будь-яка людина при відвідуванні незнайомих міст і країн намагається в першу чергу познайомитися з експонатами знаменитих музеїв. Існує безліч колекцій, які не мають всесвітньої популярності, але цікаві відвідувачам, в деяких музеях демонструються досить незвичайні речі. Крім зберігання і збору речей, які мають культурну чи історичну цінність, музеї займаються просвітницькою роботою, а також ведуть велику науково-дослідницьку діяльність.

Дослідження космосу стало одним з найбільш перспективних напрямів науково-технічного прогресу. Космічні досягнення також відбилися на розвитку музейної справи: у всьому світі починається процес створення музеїв космонавтики. У нашій країні «космічні музеї» – наймолодші в системі музеїв. На історичні події в освоєнні космосу відразу відгукнулися державні музеї різних профілів. По гарячих слідах вони почали створювати виставки, які відображали основні космічні досягнення. На підставі цих виставок почала формуватися мережа музеїв космонавтики. Експозиції з космонавтики були відкриті в Волинському, Луганському, Запорізькому, Івано-Франківському, Кіровоградському, Миколаївському, Одеському, Полтавському, Тернопільському та Рівненському обласних краєзнавчих музеях; в Харківському, Чернігівському, Дніпропетровському історичних музеях, в Білій Церкві та Києві.


Оперативно відреагували на загальний інтерес до космічної тематики і сільські музеї. Для них було логічним продовження теми «Наші видатні земляки». Хочеться назвати Лютенську загальноосвітню школу І-III ступенів (с. Лютенька, Гадяцький район, Полтавська обл.), на базі якої створено музей Олександра Дмитровича Засядька, музей космонавтики ім. Юрія Гагаріна (м Охтирка, Сумська обл.). З'являються шкільні музеї космонавтики, на території України їх налічується – 31. Серед них:

  • музей історії розвитку космонавтики ім. С.П. Королева при ЗОШ № 120 (м Дніпро);
  • музей «Буковина – край космічний» при Клішковецкой ЗОШ ім. Леоніда Каденюка (с. Клішківці, Хотинський район, Чернівецька обл).

Круглий стіл «Видатні особистості в галузі освоєння космосу в експозиціях музеїв України» пройшов у форматі «ZOOM-конференції». В роботі Круглого столу з презентаціями про свої експозиції взяли участь представники:

  • Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (м Дніпро);
  • Коропського меморіального музею Миколи Кибальчича (смт Короп, Чернігівська область);
  • Національного музею космонавтики ім. С.П. Королева (м. Житомир);
  • Харківського планетарію імені льотчика-космонавта Ю. О. Гагаріна і єдиного в Україні Музею уфології та космонавтики «Космос» (м. Харків);
  • Науково-дослідного інституту електромеханічних приладів (м. Київ);
  • Музею фантастики і космонавтики (м. Київ);
  • Херсонського планетарію (м. Херсон);
  • Учні СШ №36 ім. С.П. Королева (м. Київ);
  • Дизайнер експозицій «космічних» музеїв Ігор Володимирович Березюк (м. Харків).

 

Наші досягнення

 

Аерокосмічна освіта

Щорічно понад 700 учнів

Навчально-виставковий комплекс

Щорічно 25 000 відвідувачів

Конференції

Щорічно понад 500 учасників з різних країн світу

Проекти та конкурси

Щорічно близько 600 учасників з різних міст України 

Наші партнери

Наші постійні партнери

ISPACE SCHOOL
ISPACE SCHOOL