• Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова
  • +38(056) 713-57-56 /
Новини
13 Листопада, 2020 Новини

До 60-річчя польоту у космос Білки та Стрілки.

Співробітники НЦАОМ ім. О.М. Макарова – Ірина Володимирівна Федоренко та Марина Володимирівна Килимник, 11 листопада 2020 року для учнів 9-тих класів школи №31 провели уроки в межах курсу "Історія РКТ та космонавтики". Тема була дуже цікавою для дітей – тварини в Космосі. Ця тема – не випадкова, бо  цього року виповнилося 60 років польоту славнозвісних Білки та Стрілки.

Для експериментальних запусків пропонувалися миші, щури та собаки. Розглядався варіант запусків і з мавпами, але вибір припав на собак, адже вони краще піддаються дресируванню і більш спокійні, ніж мавпи. Породисті собаки не годилися для польоту – вони були вимогливі до їжі і недостатньо витривалі. Тому собак відбирали з притулку для бездомних тварин. У порівнянні з домашніми та породистими собаками, у дворняжок було відзначено міцне здоров'я, кмітливість, невибагливість у їжі, доброзичливе ставлення до людини.

За рекомендаціями фахівців з кіно- та фотоапаратури було вирішено добирати білих собак, тому що білі краще виглядали в кадрі. Потім їх відбирали за результатами тренувань в барокамерах, на центрифугах і вібростендах. Фізіологічні дослідження були проведені на 12 собаках, причому, 6 з них літали по два рази.

19 серпня 1960 року собаки Білка і Стрілка стали першими живими істотами, котрі скоїли добовий орбітальний політ й успішно повернулися назад. За цей час корабель здійснив 17 повних обертів навколо Землі. Через деякий час після приземлення Стрілка принесла здорове потомство – 6 цуценят, один з яких був відправлений в подарунок дружині президента США Жаклін Кеннеді.

З 1960 року до наших днів в космосі побували: миші, щури, коти, мавпи, черепахи, жаби, жаби і тритони, рибки, павуки, круглі черв'яки і навіть мікроскопічні тихоходки.

Наші досягнення

 

Аерокосмічна освіта

Щорічно понад 700 учнів

Навчально-виставковий комплекс

Щорічно 25 000 відвідувачів

Конференції

Щорічно понад 500 учасників з різних країн світу

Проекти та конкурси

Щорічно близько 600 учасників з різних міст України 

Наші партнери

Наші постійні партнери

ISPACE SCHOOL
ISPACE SCHOOL