• Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова
  • +38(056) 713-57-56 /
Новини
02 Листопада, 2022 Новини

Круглий стіл «Історія створення ракетних комплексів оборонного та космічного призначення на Південмаші»

26 жовтня 2022 року у рамках Наукових читань «Дніпровська орбіта» відбувся Круглий стіл «Історія створення ракетних комплексів оборонного та космічного призначення на Південмаші» (до 70 –річчя від дня початку серійного виготовлення).

Історична довідка. У травні 1951 року споруджуваний автомобільний гігант у м. Дніпропетровськ почав перетворюватися на завод для виробництва бойових ракет. Вже у четвертому кварталі 1952 року на заводі були зібрані перші ракети Р-1 з вузлів, що постачалися із заводів №88 (Московська обл.) та №456 (м. Хімки Московської обл.), і розпочалося серійне виробництво ракет із вузлів власного виготовлення. Їх успішний запуск здійснили в листопаді 1952 року. За ці роки в Дніпропетровському ракетному центрі були створені та здані на озброєння чотири покоління бойових стратегічних ракет різних видів базування. Вершиною конструктивної та технологічної досконалості стали ракети відомі за кордоном як SS-18 та SS-24. На базі бойових ракет Р-12, Р-14 та Р-36 були створені ракетоносії для запуску космічних апаратів «Космос» (1967 р.), «Циклон» (1969 р.), а иакож розроблено та створено принципово новий ракетоносій «Зеніт» ( 1985 р), що не має рівних у своєму класі.

Присутнім на Круглому столі було запропоновано подивитися хроніку історичних подій, починаючи з 1944 року до сьогодення, де з’ясовувалося як м. Дніпропетровськ перетворювався в місто ракетно-космічної техніки.

З презентацією «Ракети-пам’ятники» виступила заступник Генерального директора з науки та освіти Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова к.іст.н.Ірина Федоренко.

У роботі Круглого столу взяли участь понад 20 учасників та гостей.

Наші досягнення

 

Аерокосмічна освіта

Щорічно понад 700 учнів

Навчально-виставковий комплекс

Щорічно 25 000 відвідувачів

Конференції

Щорічно понад 500 учасників з різних країн світу

Проекти та конкурси

Щорічно близько 600 учасників з різних міст України 

Наші партнери

Наші постійні партнери

ISPACE SCHOOL
ISPACE SCHOOL