• Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова
  • +38(056) 713-57-56 /
Публікації

М.К. Янгель (Михайло Кузьмич Янгель)

«Школа життя, яку ми пройшли разом з Кузьмичем, та частка душі, яку він залишив у кожному з нас, зберігають пам'ять про нього, пам'ять про справжнью Людину.»

Член-кореспондент НАН України
Н.Ф. Герасюта

 

М.К. Янгель (Михайло Кузьмич Янгель)

Головний конструктор і начальник ОКБ №586 (сьогодні ДП «КБ« Південне »ім. М.К. Янгеля»), академік Академії наук СРСР, лауреат Ленінської і Державної премій, двічі Герой Соціалістичної Праці. Під його керівництвом КБ «Південне» стало флагманом бойового і космічного ракетобудування і сьогодні залишається провідним підприємством вітчизняної та світової ракетно-космічної галузі.

М.К. Янгель народився 25 жовтня (за старим стилем) 1911 року в селі Зирянова Ніжньоілімського району Іркутської області, в сім'ї селян. Але коріння Янгеля закладені в Україні. У 1894 р в Ніжньоілімській (Тушамскій) слободі оселився колишній каторжник, уродженець Чернігівської губернії Лаврентій Павлович Янгель з двома синами. Місцеві жителі, в основному тунгуси та росіяни, поставилися до нових поселенців без упередження, адже засланців тут було багато. Лаврентій Янгель, засланий на каторжні роботи і вічне поселення до Сибіру за бунтарство, виявився дуже доброю людиною. За вісім років роботи на Ленських золотих копальнях голова сім'ї підірвав здоров'я. На сімейній раді було вирішено, що з батьком в Ніжньоілімській слободі залишиться старший син Леонтій, а молодший Кузьма піде наймитувати в сусіднє село Зирянова. Але Кузьма зайнявся видобутком хутра, перестав наймитувати і одружився на Ганні Перфильєвій. Сім'я Кузьми їздила в Бодайбо, щоб заробити на золотих копальнях, але повернулися назад в Зирянова, де і народилася їх шоста дитина, майбутній академік Михайло Янгель, якого в дитинстві звали Мінько. Дід Лаврентій багато розповідав онукам про Україну, запорізьких козаків. Любили і шанували в родині Янгеля книгу, вголос читали твори Пушкіна, Лермонтова, Некрасова, Гоголя.

Михайло спочатку вчився в школі села Зирянова, потім - в Ніжньоілімському початковому училищі. У 1926 році переїхав до Москви, де продовжив навчання в школі, поєднуючи її з роботою на виробництві. У 1927 році вступив до школи ФЗУ при текстильній фабриці імені Червоної армії і флоту. Працював ткачем, а потім помічником майстра. У 1931 році вступив в члени ВКП(б) і по путівці Пушкінського РК комсомолу був направлений на навчання до Московського авіаційного інституту, який з відзнакою закінчив у 1937 році. У 1935 році, будучи студентом, вступив на роботу в авіаційне КБ Н.Н. Полікарпова, де працював після закінчення інституту протягом 10 років спочатку на посаді конструктора II категорії, потім помічником головного конструктора, провідного інженера, заступника директора заводу. Брав участь в розробці винищувачів І-16, І-17, а також двомоторного винищувача для супроводу далеких бомбардувальників і інших літаків. У лютому 1938 року М.К. Янгель з групою провідних авіаційних фахівців був відряджений в Америку до фірми «Дуглас» і «Райт» для придбання конструкторської та технологічної документації на виробництво літаків і моторів. У жовтні 1939 року після повернення на батьківщину М.К. Янгель продовжив роботу в КБ Н.Н. Полікарпова. Під час війни після евакуації авіаційного заводу в Новосибірськ займався організацією масового випуску бойових літаків.

У 1948 році був направлений на навчання в Академію авіаційної промисловості. У 1950 році, після закінчення з відзнакою Академії ЦК партії, спрямований на роботу в інститут НДІ-88 в якості начальника відділу. У травні 1952 призначен директором Центрального науково-дослідного інституту по ракетній техніці, до складу якого входили ряд науково-дослідних відділів, досвідчений завод, дві філії, експериментальні цехи і більш десяти КБ, в тому числі конструкторське бюро С.П. Корольова.

У липні 1954 року призначен головним конструктором щойно організованого особливого конструкторського бюро (ОКБ-586) в Дніпропетровську, в завдання якого входила розробка принципово нових ракет стратегічного призначення.

М.К. Янгель - засновник нового напрямку в розробці ракетної техніки, заснованого на використанні висококиплячих компонентів палива й автономної системи керування, що істотно підвищило боєздатність і точність ракетних комплексів стратегічного призначення. Брав участь в розробці проектів ракет Р-5 і Р-7, керував розробкою проектів ракет Р-11 і Р-12, організував дослідження в області аеродинаміки, балістики, матеріалознавства та інших проблем ракетної галузі. Очолював створення ракетних комплексів Р-12, Р-14, Р-16, Р-36, космічних ракет-носіїв «Космос», «Космос-2», «Циклон-2», «Циклон-3», ракетного блоку місячного корабля комплексу Н1-ЛЗ, космічних апаратів «Космос», «Інтеркосмос», «Метеор», «Цілина». Помер М.К. Янгель 25 жовтня 1971 року в день свого 60-річного ювілею.

Янгель створив свою школу по розробці ракет і космічних апаратів різного призначення, зробив істотний внесок в розвиток міжнародної співпраці соціалістичних країн в галузі супутникових досліджень. Сьогодні ім'я Янгеля носять школи і вулиці в Дніпропетровську, Москві та інших містах. Його ім'ям названі океанський суховантаж, захмарний пік Південно-Західного Паміру, кратер на Місяці і створене ним КБ «Південне».

Наші досягнення

 

Аерокосмічна освіта

Щорічно понад 700 учнів

Навчально-виставковий комплекс

Щорічно 25 000 відвідувачів

Конференції

Щорічно понад 500 учасників з різних країн світу

Проекти та конкурси

Щорічно близько 600 учасників з різних міст України 

Наші партнери

Наші постійні партнери

ISPACE SCHOOL
ISPACE SCHOOL